П`ятниця, 29.03.2024, 05:59





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Головна » Дошка оголошень » Шукаю роботу

У категорії оголошень: 1
Показано оголошень: 1-1


Сортувати по: Даті · Назві · Рейтингу · Коментарям · Переглядам

Чи обов’язкове запровадження НАССР у закладах громадського харчування???

ЗАКОНОДАВЧЕ ПІДГРУНТЯ:
Відповідно до частини другої підпункту 1 пункту 1 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо харчових продуктів» (далі – Закон України) від 22.07.2016 № 1602-VII з 20 вересня 2017 року в Україні набули чинності
норми, що передбачають запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей).
Зазначена норма викликає запитання чи підпадають під дію зазначених норм заклади громадського харчування.

Давайте розглянемо докладніше:
• У п. 27 статті 1 Закону України визначено, що закладом громадського харчування є ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб. Віднесення до закладів громадського харчування не залежить від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам.
• У п. 46 статті 1 Закону України визначено, що до неперероблених харчових продуктів відносяться харчові продукти, які не піддавалися ніякій іншій переробці, крім поділу на частини, розрізання, виділення кісток, рублення, ламання, зняття шкіри, чищення, тримінгу, зняття шкарлупи або іншої оболонки, охолодження, замороження та розмороження.

У випадку, якщо заклад громадського харчування провадить діяльність з
харчовими продуктами, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження (яйця курячі, м‘ясо тварин та птиці, мед тощо, які не піддавалися термічній обробці), та не відноситься до категорії малих потужностей, з 20 вересня 2017 року норма про запровадження НАССР стає обов’язковою для такого закладу.

У випадку, якщо заклад громадського харчування провадить діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні неперероблені інгредієнти
тваринного походження (усі продукти тваринного походження, які використовуються закладом, були піддані обробці на підприємствах, які мають впроваджені системи виробничого контролю (НАССР) до моменту постачання в заклад громадського харчування - крім малих потужностей) відповідні норми вступають в силу з 20 вересня 2018 року.
Для малих потужностей відповідні норми законодавства набувають обов’язкового характеру з 20 вересня 2019 року.

То як же визначитись, чи належить Ваш заклад громадського харчування до категорії малої потужності чи ні.
Я пропоную звернутись до наведеного в Законі визначення терміну «мала потужність». Виходячи з цього заклад громадського харчування відноситься до малої потужності, якщо він сукупно відповідає наступним критеріям:
1. Постачає харчові продукти кінцевому споживачу.
2. Має не більше ніж десять осіб робочого персоналу.
3. Займає площу не більше ніж 400 м2

ДОВІДКОВО:
Відповідно до чинного законодавства України оператори ринку повинні розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках(НАССР), а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.

Тобто:
1. Розробити та затвердити графіки навчання відповідного персоналу, з урахуванням плинності штату свого підприємства,
2. Провести навчання персоналу та забезпечити у останнього мінімально необхідні знання стосовно системи НАССР.
3. Мати докази про проведення навчання (сертифікати, журнали, результати тестів)

ВИСНОВОК:
Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.

БУДЬТЕ УВАЖНІ:
Кухні багатьох закладів ресторанного господарства, з метою оптимізації сплати податків, оформлені на фізичних осіб – підприємців, тобто є великий ризик після зупинення роботи потужності отримати ресторан де продається тільки алкоголь.

Шукаю роботу | Переглядів: 1749 | Дата: 22.10.2017 | Коментарі (0)

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz