Наш факультет розпочав свою історію з 1920 року.
Сьогодні – це один із флагманів розвитку зоотехнічної науки і освіти в Україні. На факультеті працює понад 60 науково-педагогічних працівників, із яких 75% мають наукові ступені та вчені звання.
Серед них:
- три академіки галузевих академій наук,
- член-кореспондент НААНУ,
- п’ять професорів,
- Заслужений працівник освіти України,
- Заслужений працівник агропромислового комплексу АР Крим,
- Лауреат Премії Президента України для молодих вчених,
- чотири Відмінники освіти і науки України.
Науково-педагогічними працівниками факультету підготовлено біля 8000 висококваліфікованих фахівців, які працювали і працюють технологами тваринництва, очолюють аграрні підприємства, займаються науково-дослідною діяльністю тощо. Серед відомих не лише в Україні випускників – академік, Герой Соціалістичної Праці О.В. Квасницький, академіки В.С. Козир, А.Т. Цвігун, понад 20 докторів та більше 100 кандидатів наук.
Десятиліттями формувався власний почерк у наукових пошуках, плідно працювали і продовжують науково-дослідну діяльність школи професорів І.І. Задерія, Д.Г. Степанова, А.Т. Цвігуна.
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ:
- спеціалізовані лабораторії
- дві комп’ютеризовані лабораторії з виходом в Інтернет
- навчально-науково-виробнича лабораторія тваринництва
- конференцзал
- 70% лекцій – у вигляді презентацій
- власні відеотека і бібліотека
- власні підручники та навчальні посібники та їх електронні версії
- авторські вибіркові курси «Етологія», «Мисливствознавство», «Раціональне харчування людини», «Годівля і утримання екзотичних тварин» тощо
- поточна і підсумкова атестація у формі електронного тестування
- студентські куточки відпочинку
- факультетське «Смайл-радіо»
Понад 90% студентів займаються науковою роботою у гуртках, беруть участь у конференціях різних рівнів – від предметних до міжнародних, олімпіадах, конкурсах студентських наукових робіт на рівні факультету, університету, країни.
Кращі студенти проходять практичне стажування в Австрії, Данії, Німеччині, Швеції, Великобританії, Фінляндії, Норвегії, Австралії.
ОСНОВНІ НАПРЯМИ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ:
- селекційно-генетичні аспекти формування і консолідації сучасних порід, ліній, кросів тварин
- розробка норм і раціонів годівлі різних видів тварин та птиці
- удосконалення і розробка ефективних вузлів та систем доїльного устаткування
- поліпшення племінних і продуктивних якостей тварин за різних технологій виробництва
- удосконалення технологічних аспектів переробки продукції тваринництва
НАВЧАЮЧИСЬ У ІНШИХ, НАВЧАЄМО САМІ
Один із основних принципів викладачів факультету – навчати студентів передовим технологіям виробництва і переробки продукції тваринництва.
У результаті тісної співпраці з виробництвом, на вимогу сучасного рин-ку праці, створено навчально-практичні центри у корпорації «Сварог Вест Груп» Шепетівського району, ДП «Дослідне господарство «Пасічна» Старосинявського району, ТОВ «Старт» Теофіпольського району. Це дає змогу співробітникам і студентам працювати на реальному матеріалі, проводити дискусії зі спеціалістами і керівниками підприємств, групове обговорення проблем та приймати спільні рішення, формуючи повноцінних фахівців. Майже усі випускники працевлаштовуються за фахом.
Факультет є учасником міжнародних проектів:
- ЄС «Темпус» «Розвиток сільських територій», «Європейський магістерсь-кий курс з біоенергетичних технологій»
- Українсько-російський проект «Генетична стійкість порід великої рогатої худоби до лейкозу і маститів»
- договори про співробітництво з аграрними науково-дослідними установами та навчальними закладами Росії, Польщі, Білорусі, Грузії.
ДОПОМОГА ВИРОБНИЦТВУ:
- розрахунок потреби тварин у кормах та оптимізація кормової бази, удосконалення та проектування раціонів
- розробка рецептів комбікормів, преміксів та кормових добавок
- розробка технологій одержання біогазу
- реконструкція тваринницьких приміщень і пристосування їх до сучасних вимог
- допомога у виборі порід тварин та методів їх розведення
- адаптація технології м'ясного скотарства до умов Полісся, Лісостепу, Карпатського регіону
- рекомендації з ефективного використання бджіл, одержання екологічно чистих продуктів бджільництва
- підвищення продуктивності сучасних порід, ліній, кросів тварин та птиці в умовах регіону
- адаптація сучасних технологічних рішень до умов конкретного господарства
СТУДЕНТСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ ТА ВИХОВНА РОБОТА
Виховання молоді базується на багатій історичній спадщині і сучасності міста, університету, факультету.
Щорічні фестивалі, у яких поєднані наука, навчання і виховання, студентські наукові конференції, художня самодіяльність, виставки студентської творчості, літературно-мистецькі вечори, дискотеки, ДВП, КВН і брейнринг, спортивні змагання – усе це спільна діяльність викладачів та студентів, роботу яких організовує студентський парламент.
День факультету – щороку, 7 лютого – підсумки роботи колективу, завдання на майбутнє, нагородження кращих студентів та співробітників.
Знак біотехнологічного факультету – нагорода для тих, хто зробив свій внесок у розвиток факультету.
Галерея портретів студентів «Кращі доповіді на студентських наукових конференціях».
Присяга першокурсників та кодекс викладача – запорука справедливих дружніх відносин у колективі факультету.