«Вітчизняні науковці повинні змагатися за урядову підтримку своїх досліджень...»
(Голос України №24 9.02.2011)
На переконання науковців Поділля, нині в Україні спостерігається недостатній вклад науки та низькі темпи впровадження наукових розробок у сільськогосподарське виробництво, що гальмує розвиток аграрного сектору. Ці показники в розвинених країнах сягають 60—80 відсотків, у Китаї — 40, а в Україні — лише 10, хоча стрімкий рух виробництва можна здійснювати винятково за допомогою науки і передових технологій, наголошує декан біотехнологічного факультету Подільського державного аграрно-технічного університету, доктор сільськогосподарських наук, професор Микола П0В03НІК0В (на знімку). Пропонуємо його бачення шляхів підтримки науки задля розвитку тваринництва.
Наш факультет працює над пробле- зми, які гостро стоять перед галуззю іаринництва західного регіону. Керуємся виключно вимогами ринку праці, тховуємо потреби аграріїв. Яких вони жають від нашої наукової діяльності >зробок та рекомендацій? Ефективних зрм годівлі нових порід, ліній і кросів зних видів сільськогосподарських тва- ін за сучасними технологіями, ресур- ющадних технологій виробництва яло- ічини у м’ясному скотарстві Лісосте- Полісся, Карпатського регіону Ук- іїни, вдосконалення системи виробництва продукції свинарства в регіоні, продуктивних і племінних якостей вітчизняних волинської, поліської,південої та української м'ясних. А також українських чорно-рябої і червоно-рябої молочних порід худоби. А ше потребують допомоги в створенні вівчарства, яке надається «кросбредним»: нових видів овець отримують шляхом схрещування, такі тварини мають міцнішу, звивистішу вовну та високоякісне м'ясо порівняно з іншими відомими видами. Для Поділля це ще один із ефективних методів викорисння місцевих природних кормових угідь, як бачите, поле діяльності науки широке. Ми налагодили активну співпрацю з господарствами регіону, стали членами всеукраїнської науково-виробничої асоціації «М’ясне скотарство», здійснюємо наукові дослідження та науковий супровід ведення спеціалізованого м’ясного сотарства у господарствах Хмельницької, Чернівецької та Волинської областей. Галузеве міністерство затвердило норми годівлі молодняку великої рогатої худоби молочного і м’ясного апрямів продуктивності, авторами яких є співробітники факультету. До юва, якраз запровадження пих дороб- в сприяло підвищенню рівня продухів ності молодняку великої рогатої хулой м’ясного напряму в регіоні за осінні роки на 8—12 відсотків, завдяки эму знизилася собівартість виробниц- 5а яловичини на 6—8 відсотків. Нау- звці біотехнологічного є співавторами рикарпатського внутрішньопородного ту української червоно-рябої молоч- ої породи великої рогатої худоби.
А наша освітня діяльність?! Факуль- їт пропонує широкий спектр майстер- ласів та наукових шкіл з м’ясного й олочного скотарства, свинарства, вів- арства, кролівництва і бджільництва граріям країни. Просвіту здійснюємо, рганізовуючи навіть такі заходи, як ►естивалі — м’яса, риби, меду. Зрозумі- и: не можемо варитися у «власному со- у вітчизняного розливу». Тому, крім исленних закладів та установ України, алагодили зв’язки з університетом ітату Луїзіана (США), Науково-прак- ичним центром Національної академії аук Білорусі з тваринництва, Брян- ькою державною аграрною академією Росія), Поморським осередком сіль- ькогосподарського дорадництва (Поль- да). Нині беремо участь у конкурсі між- [ародних наукових проектів ЄС «Тем- гус» «Розвиток сільських територій», бо tac цікавить розробка моделей соціаль- ю-економічного розвитку наших сіл на ►снові європейського досвіду. Ставши часниками «Європейського магістерського курсу з біоенергетичних технологій», наші студенти тепер мають можливість захистити свої дипломні роботи в європейських країнах. Знаходячи партнерів в Україні та за кордоном, ми набули нових знань та навиків в україно- російському проекті «Генетична стійкість порід великої рогатої худоби до лейкозу і маститів», у програмах розвитку м’ясного скотарства Канади й США.
Не дивуйтесь, що в списку кафедр факультету є кафедра іноземних мов. 1 науковці, й студентство аграрного профілю має добре володіти іноземними мовами, бо це запорука оперативного отримання інформації про досягненая
нічним університет веде початок від «аграрних* кафедр (зокрема, й тваринництва) Українського державного університету, заснованого гетьманом УііР Скоропадським у 1919 році в Кам’яніїі-По- дітьському Будучи одним :? еемр ^ тамування, і навіть закриття: це сталося 5 березня 1935 року, коли серед викладачів викрили «контрреволюційну організацію». Хіба така політика сприяє науці? Коли в повоєнний період на Поділлі почало стрімко відроджуватися сільське господарство, виникла необхідність у кваліфікованих фахівцях-аграріях, виш «попросили назад», створили сільськогосподарський інститут.
чи можуть аграрні університети похвалитися сучас- ними науковими лабораторіями, лабораторіями з контролю якості продукції тваринництва?! Знову — ні.
Досвід передових держав Європи та інших країн свідчить: успішна модель з гарантованою якістю може ефективно застосовуватися лише за державної підтримки, тому вітчизняні науковці повинні змагатися за урядову підтримку своїх досліджень. Слід стимулювати університети й науково-дослідні установи, діяльність яких направлена на розв’язання найбільш гострих проблем шляхом технологічних інновацій, що активно впроваджуються на виробництві. Найменш ефективні залишити поза державною підтримкою. Я й мої колеги чекаємо на той час, коли кращі навчальні заклади й дослідні господарства матимуть демонстраційні ферми, на яких слід впроваджувати передові технології, навчати фахівців і агітувати виробничників іти аналогічним шляхом. Під чітким контролем та методичною допомогою провідних науковців у кожному районі усіх областей України лише одна подібна ферма може замінити десятки й сотні нарад та форумів з аграрних питань. Бо, як відомо, краще раз побачити. Одне скотомісце на такій фермі з вітчизняним обладнанням обійшлося для одного з фермерських господарств краю в попередні роки всього в 6700 гривень. Але ця ферма не навчальна. На світовому ринку її обладнання на тисячу голів коштує від двох до десяти мільйонів доларів, передусім через вартість земельної ділянки.
Знаю, фермери чекають на створення спеціальних фондів державного та місцевих рівнів для надання їм субсидій за впровадження наукових і технологічних інновацій, стимулювання кредитування фермерських господарств. Є потреба нагальних змін і в законодавчому полі. Раніше в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь припадало понад 20 корів, а на сьогоднішній день — лише три голови великої рогатої худоби. Змінити це можливо, лише ухваливши закон про корми, встановивши мінімальну чисельність тварин у* розрахунку* на 100 га сільськогосподарських угідь. У світі він діє, у нас немає ще й законопроекту. Високопродуктивні стада без достатньої кількості пасовищ високої якості та благоустроєних джерел водопостачання нереальні. Маємо зберегти середовище сільськогосподарського виробництва, підтримувати екологічний баланс, раціональне використання природних ресурсів з метою забезпечення гармонійного розвитку економіки, суспільства і екологічних систем не тільки для виробництва продовольства, а й щоб сільські жителі могли більше їх споживати і підвищити свій рівень життя, внаслідок чого їх нащадки захотіли б продовжувати жити у селі. Чому так повільно йде процес збереження й відновлення в українських селах ферм, як ключових рушіїв розвитку інфраструктури села? Упрягшись у цього воза, необхідно забезпечити ефективний менеджмент сільською місцевістю, учити сільських мешканців ефективно працювати. Державні дотації слід спрямовувати винятково туди, де є прогалини. На сьогодні практично вирішена проблема із виробництвом продукції птахівництва, проте практично у всіх регіонах України необхідно стимулювати підвищення виробництва молока і м’яса.
Записала Віра ШПИЛЬОВА.
Хмельницька область.
|