Аналіз навчальногопроцесу з дисципліни «Утримання та гігієна тварин»«Утримання тагігієна тварин» є одним із фундаментів,які потрібні для отримання фаху технолога
з виробництва та переробки продукції тваринництва. Адже він забезпечує здоров`я тварин, від якого, насамперед, залежить їх продуктивність, що є головнимпоказником в тваринницькому бізнесі. Тому, щоб покращити засвоєння та
урізноманітнити знання з цього предмету викладачі спільно із студентами 3 курсу
факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України розробили систему, яка включає в себе такі поняття, як
«Хто? Що? Де? Коли? Як? Чому?». Хотілосяб розповісти, який сенс покладено у цей метод і з чого треба почати, щоб
побудувати прогресивний інноваційний навчальний процес. По-перше, требавстановити вимоги між викладачами та студентами,так би мовити з першої зустрічі
визначити обов’язки кожної із сторін. Це потрібно для того,щоб систематизувати
подачу інформації та підключати до цьогопроцесу самих студентів. Тільки після цихзаходів можна розпочинати впровадження до навчання методу:
[img]file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/img]Пункт № 1:Хто?Об’єктом цьогопитання є учасники методу, тобто студенти та викладачі. Всі разом вони є єдиним
механізмом, який працює тільки за умови, що кожен виконує поставлену перед ним
ціль.
Пункт № 2: Що?Об`єктом другогопункту виступає безпосередньо інформація і матеріал дисципліни. Весь процес її
вивчення поділявся на 2 великих розділи:
I. Санітарно-гігієнічнівимоги до тваринницьких господарств . У цей розділ входили нормативи
водопостачання, транспортування, вентиляції, годівлі, технологічного обладнання
та систем утримання с\г тварин.
II. Санітарно-гігієнічнівимоги до систем тримання кожного виду с\г тварин індивідуально. В цьому
розділі розглядались такі види тварин як:ВРХ,свині,коні,вівці,птиця,хутрові
звірі,бджоли і деякі види екзотичнихтварин(буйволи,страуси).
Пункт № 3:Коли?Об`єктом цього питання виступає момент вивчення наданого матеріалу. Цейпункт включає 2 різновиди:1) Коли матеріал отримувався\вивчався\засвоювався безпосередньо в учбовомупроцесі(лекції,практичні заняття)2) Самостійне опрацювання матеріалів і пошук додаткових джерел інформації зметою удосконалення своїх пізнань у цій галузі.
Пункт № 4:Де?Цей пункт включає в себе місця для отримання\засвоєння знань:· Лекційні та практичні заняття· Дослідницькі лабораторії на території університету(стайня, пташник)· Відвідування тематичних виставок( ІнтерАгро 2015)
Пункт № 5: Як?Об`єктом цього розділу є подача матеріалу і донесення його до студентів.Спільними зусиллями було створено інформаційну сторінку в соціальній мережі(https://vk.com/public104606180), що сприяло більш швидкому та зручному
розповсюдженню відео матеріалів, наукових статей і т.д.Завдяки цьому студенти змогли контролювати та корегувати подачу інформаціївикладачем,що сприяло більш продуктивній роботі.На вивчення дисципліни «Утримання та гігієна тварин» великий вплив малиіндивідуальні завдання, які включали в себе повну свободу дій і можливість
творчого мислення. Завдяки чому проекти були представлені не тільки схемами та
звітами, але й відео роботами команд,що надало стимулу студентам до рішучих
дій.
Пункт № 6:Чому?Цей розділ не було надано до схеми вище, адже кожний з учасників цьогометоду може відповісти на це питання по-різному. Але, все таки, скажу свою думку, як студента, що це був один з небагатьохнавчальних процесів, який зміг викликати захват навіть у найледачіших студентів і змусив їх довести самим собі, щовони чогось варті і досягнуть своєї мети приєднавшись до
аграрної еліти України і всього світу.