П`ятниця, 10.05.2024, 02:38





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2017 » Грудень » 2 » Моргун
21:38
Моргун

СТАТЕВИЙ ДИМОРФІЗМ

Статевий диморфізм (від др.-греч. δι- - Два, μορφή - Форма) - анатомічні відмінності між самцями і самками одного і того ж біологічного виду, не рахуючи статевих органів. Статевий диморфізм може проявлятися в різних фізичних ознаках, наприклад:

Розмір. У ссавців і багатьох видів птахів самці більші і важчі, ніж самки. У земноводних і членистоногих самки, як правило, більші за самців.

Волосяний покрив. Борода у чоловіків, грива у львів або бабуїнів.

Забарвлення. Колір оперення у птахів, особливо у качиних.

Шкіра. Характерні нарости або додаткові утворення, такі як роги у Оленів, гребінець у півнів.

Зуби. Бивні у самців індійського слона, більші ікла у самців моржів і кабанів.

Деякі тварини, перш за все риби демонструють статевий диморфізм тільки під час спарювання.

Статевий диморфізм - явище загально-біологічне, широко поширене серед різнополих форм тварин і рослин. В деяких випадках статевий диморфізм проявляється у розвитку таких ознак, які явно шкідливі для їх володарів і знижують їх життєздатність. Такі, наприклад, прикраси і яскраве забарвлення самців у багатьох птахів, довге хвостове пір'я самця райського птаха, птаха-ліри, що заважають польоту. Гучні крики і спів, різкі запахи самців або самок також можуть привернути увагу хижаків і ставлять їх в небезпечне становище. Розвиток таких ознак здавалося незбагненним з позицій природного відбору. Для їх пояснення у 1871 р. Дарвіном була запропонована теорія статевого відбору. Вона викликала суперечки ще за часів Дарвіна. Неодноразово висловлювалася думка, що це саме слабке місце дарвінівського вчення.

Таким чином, статевий диморфізм можна назвати показником полігамії (її рівня), і тим яскравіше він виражений, чим більше розходження у вкладах жіночої та чоловічої статі в догляд за своїм потомством.

Статевий диморфізм буває декількох форм:

Репродуктивний ПД - є постійним за статевими ознаками, як первинним, так і вторинним, які різні у представників обох статей і мають відношення до процесу розмноження. Це гормональна форма статевого диморфізму, завдання якої - скласти програму для обох статей.

Модифікаційний статевий диморфізм - є тимчасовим і виникає внаслідок змін жіночої статі в результаті дії відбору. У цьому випадку виникають нові гени, які пройшли перевірку в чоловічій ДНК.

Еволюційний — генотипний, виникає при еволюції будь-якої ознаки, в результаті випереджаючої зміни чоловічого геному. Вектор еволюційного статевого диморфізму збігається з напрямом еволюції ознаки — від жіночої форми до чоловічої.

Переглядів: 717 | Додав: Повозніков | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz