Четвер, 25.04.2024, 11:45





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2020 » Січень » 21 » Гарний досвід Чехіі
18:57
Гарний досвід Чехіі

Яким має бути об'єднання бджолярів.

Ми багато і часто говоримо і пишемо про об'єднання бджолярів, а разом з тим, бджолярі не вступають ні в «Спілку пасічніків» , ні в «Братство бджолярів». Що такі громадські організації дають пасічнику - аматорові? Які зобов'язання бджолярів перед ними? Яку від них допомогу може отримати пасічник, особливо початківець? На ці питання я постараюся знайти відповідь, використовуючи досягнутий досвід кращими об'єднаннями бджолярів за кордоном країни.
На мій погляд, сьогодні у світі найбільш привабливим і гідним є Чеський Союз бджолярів. За ним можна навести об'єднання бджолярів Польщі, Італії та ін Чеська республіка входить до числа країн з найвищою організацією бджолярів у світі.
Одночасно розповім про ту допомогу , яку надає ЄС ( на прикладі Чехії ) своїм країнам- членам Європейського Союзу, куди ми стрімко йдемо .
Ось що пише мені голова Чеського Союзу бджолярів Милослав Перутка, з яким я знайомий з 37 -го конгресу Апімондії в ПАР (2001 рік): « Щільність бджолиних сімей в Чехії найвища в Європі (6 бджолосімей на 1 га території, включаючи ліс). За останні 2 роки в бджільництві Чехії з населенням в 10,5 млн. чоловік і виробництвом ВВП на душу населення 18,1 тис. євро!!, відбулися істотні зміни. Середньорічне споживання меду зросло на 20 % і становить у середньому 0,8 кг на рік. Ціни на мед в 2012 році залишалися стабільними і склали 130 крон ( 1 крона = 0,4 грн.) . У 2008 році чеське бджільництво понесло серйозні втрати через варроатоз бджіл ( за рік загинуло 59 тис. бджолиних сімей) , але до 2012 року чисельність бджолосімей перевищила рівень 2008 року на 20%, хоча взятий темп приросту бджолосімей в 2012 році зменшився проти 2011 року на 40 тис. бджолосімей і на 4,5 тис. тонн меду. Середня медопродуктивность пасік - 18 кг на рік. 140 тис. бджолосімей ( 25 % від усієї кількості ) містять бджолярі кочуючих пасік з 31-100 вуликами . Вони отримують до 50 кг меду в рік з одного вулика. Не рідко можна зустріти врожайність меду до 100 кг на бджолосім'ю».
На відміну від більшості країн ЄС, Чехія повністю задовольняє потребу свого населення в меді. Зустрічалися одиничні випадки торгівлі в магазинах сумішшю дешевого імпортного меду з місцевим. У ході перевірки Союзом бджолярів спільно з співробітниками Державної сільськогосподарської та продовольчої інспекції факти підтвердилися і присічені . Препаратам, що виготовляються з продукції бджільництва в Чехії, нам залишається тільки позаздрити.
Більшість бджолярів збувають свій мед безпосередньо своїм традиційним покупцям. Компанія чеських бджолярів заснувала фірму у формі ТОВ « Vielpo » , яка закуповує у бджолярів надлишки меду. Ця фірма єдина , що охоплює всю країну і знаходиться під контролем Чеського союзу бджолярів. Союз бджолярів розробив і затвердив ярлик «Чеський мед». У формі ліцензійної угоди ця фірма переробляє мед та інші продукти бджільництва в: « мед квітковий » , « паста - крем медова » , « змішаний квітковий мед » , « суміш меду , маточного молочка і пилку » , « суміш меду з прополісом » , « мед Віта » та ін.
У Чеському Союзі бджолярів ( ЧСП ) значиться 97,5 % зареєстрованих в країні бджолярів . Переважна більшість з них - аматори , що містять до 30 бджолиних сімей , але мається 81 бджоляр –професіонал, які утримують 18,4 тис. бджолиних сімей. Група професіоналів , що містять більше 150 бджолосімей, зростає. У 2005 році 50 бджолярів -професіоналів заснували Гільдію професійних бджолярів , що входить до складу Чеського союзу бджолярів. Вони використовують масштабні кошти, як для лікування бджіл, так і для продуктивного виробництва меду.
У порівнянні з 1990 роком у бджільництві намітився спад: з 807,1 тис. бджолосімей до 538 тис. ( 2012 рік). Чисельність бджолярів знизилася з 79,8 тис. осіб до 47,5 тис. бджолярів.
Чеський союз бджолярів об'єднує 77 регіональних і 1099 районних відділень, видає журнал «Бджільництво» накладом в 50 тисяч екземплярів, постійно має свою сторінку в Інтернеті, є асоційованим членом всесвітньої федерації Апімондія та європейської Апіславія . ЧСП представляє інтереси бджолярів перед виконавчою і законодавчою владою - Міністерством сільського господарства, Державною ветеринарною адміністрацією, Агенством продовольчого контролю, Державним сільськогосподарським фондом і є членом Сільськогосподарської палати Чехії. Регіональні відділення Чеського Союзу бджолярів складаються з голови, секретаря, заступника голови, скарбника, ветеринарного лікаря, директора з навчання, референта з кочівлі пасік, відповідального за роботу з молоддю.
Заслуговує нашої уваги статут ЧСП, який поряд зі стандартними цілями передбачає:
• Здатність навчати дітей та молодь розвитку інтересу до бджіл і занять бджільництвом з оплатою викладачам таких курсів,
• Видавати професійні книги, журнали, надавати підтримку бджільницьким бібліотекам,
• Здійснювати моніторинг розвитку бджільництва в світі, співпрацювати з міжнародними організаціями та інституціями, щоб своєчасно впроваджувати все нове, що з'явилося у світовому бджільництві.
Уряд країни за пропозицією ЧСП видав постанову (№ 197 у 2005 році , № 251 у 2013 році), термін дії якої 3 роки. Постанова передбачає надання субсидій на підтримку бджолярів з урахуванням субсидій ЄС. Постанова затверджує програму розвитку бджільництва країни і зберігає базову структуру підтримки бджолярів в 5 номінаціях: технічна допомога, боротьба з варроатозом, раціоналізація вуликового господарства, відшкодування втрат бджолиних сімей для їх відновлення. Другу Постанову доповнено субсидіями на регулювання умов утворення: лекції, курси, семінари для дітей та молоді - майбутніх бджолярів, також для посадових осіб, які проводять курси та інспектуючих їх роботу.
Бджільницькі програми в Чехії фінансуються наполовину з ЄС. На підставі досвіду використання субсидій за період 2005 – 2007 р.р. (перший їх транш) з ініціативи ЧСП було внесено зміни на наступні 2008-2010 роки і тепер вони надаються на:
• Організацію навчальних класів для бджолярів, семінарів для посадових осіб, презентацій для дітей та молоді.
• Придбання відібраного обладнання. Якщо в 2005 році на технічну допомогу виділялося 2 млн. крон, то в 2008 році - 24 млн. крон.
• Контроль варроатозу та придбання ліків для передачі бджолярам ( 70 %), для проведення лікування бджіл з використанням аерозолю. На ці цілі асигновано відповідно проти 5 тепер 14 млн. крон.
• Аналізи меду, включаючи створення мережі лабораторій з визначення якості продукції бджільництва ( 1 млн. крон).
• Оновлення бджолиних сімей, включаючи купівлю бджолиних маток і вуликів для бджолярів ( 9 млн. крон проти 5 млн. в 2005 році).
• Міграцію пасік. Виділяється тепер 8 млн. крон проти 1 млн. в 2005 році.
Всього у 2008 році виділено 54,9 млн. крон, в 2010 році - 58,5 млн. крон. Освоєння цих коштів позитивне, крім 2005 року ( 45 %) і 2007 року ( 75 %).
Субсидії на технічну допомогу спрямовані на придбання наставних вуликів (Лангстрота, Дадана і чеського з рамкою 390х240 мм). Для отримання субсидії важливою умовою для бджолярів є кочівля його пасіки, яка містить не менше 20 вуликів, а також надання медичного свідоцтва на перевірені бджолині сім'ї перед кочівлею. Фінансова підтримка початківця бджоляра базується на використанні різних субсидій, створюваних місцевою владою в регіонах, а також за рахунок гранту ЄС. Вони спрямовані для поліпшення умов розвитку бджільництва, для придбання і модернізації існуючого обладнання та збуту продукції бджільництва. В останні 10 років бджолярі Чехії переводять свої пасіки на багатокорпусні вулики, як з подвійними, так і з одинарними стінками. Раніше поширені в Чехії вулики з рамками 39х24 см залишаються тільки на естетичних пасіках. Перехід на вулики Лангстрота сприяють субсидії і підтримка держави .
Коли майбутній бджоляр виявляє бажання створити свою пасіку, він повинен стати членом ЧСП, який закріпить за ним консультанта, візьме на себе «заступництво». Початківець бджоляр стане безкоштовно отримувати журнал, приймати участь у різних курсах і лекціях, організованих місцевим відділенням ЧСП, він буде застрахований від нещасних випадків, отримає технічну допомогу. Початківець бджоляр, як всі члени ЧСП, повинен виконувати свої юридичні зобов'язання: подавати звіт муніципальній владі за встановленою ЧСП формою та підписувати договір з реєстраційною службою обліку (статистикою). На покупку надставних вуликів і бджільницького реманенту йому виділяється 2500 крон.
Треба відзначити, журнал Чеського союзу бджолярів «Бджільництво» публікує професійні матеріали в галузі бджільництва, статті про діяльність об'єднання бджолярів. Його зміст сприяє комунікації між бджолярами. У журналі завжди прочитаєте останні зміни в законодавстві, що стосується діяльності бджільництва. Я давно знайомий з цим журналом, він нагадує мені радянський, а нині російський журнал «Бджільництво». Кожен член ЧСП безкоштовно отримує щомісячний журнал. Два рази на місяць ЧСП публікує бюлетень «Технічні переклади в бджільництві», в яких друкуються витяги з найбільш важливих повідомлень у світовій літературі.
Створена ЧСП бібліотека в Празі з її відділенням в Брно розташована в красивих будинках і носить всесвітню славу. Бібліотека служить дослідницьким і навчальним цілям - це найбільша в світі бібліотека з бджільництва (більше 8300 книг) вітчизняного та світового видавництв. У формі обміну бібліотека виписує 25 іноземних та 7 вітчизняних журналів з бджільництва. Для практичних цілей більшість регіональних відділень ЧСП мають свої бібліотеки меншого розміру. Ці бібліотеки використовують місцеві бджолярі для практичних цілей, щоб підвищувати свої знання і керівництво в області нових методів пчеловождения.
ЧСП спільно з Мінсільгоспом створено навчальний центр з бджільництва в архітектурному будівлі, що належить спілці бджолярів, для середніх, професійних навчальних закладів. Науково-дослідний інститут бджільництва в Доле , піднімається над рікою Влтава, змінив свій вигляд у 2008 році. Перед ним по річці курсує теплохід, задіяний під навчальні курси, з житлом для його учасників. Тут високо шанують професора, доктора наук Ярослава Свободу, що заснував інститут бджільництва, Володимира Весела, автора штучного осіменіння бджолиних маток, Жозефа Мандіка (колега Боднарчука Л.І.), який створив Чеський Союз бджолярів. Професійні бджолярі втілюють продаж меду-продукції шляхом створення своїх власних магазинів. Один з них називається "Prodeduv vcelin" (Прадід пчельник) , розташований в Старому місті в Брунталі.. Медові пряники в Чехії люблять і діти і дорослі. Відома серед відвідувачів Чехії Індра Дворякова, вона є власник «Двору Кренек», є справжнім господарем їх виробництва (медові пряники всілякої форми - обов'язковий сувенір для туристів).
Для бджолярів Чехії характерна безпека бджіл від загрози хімічного отруєння інсектицидами, тому що Міністерство сільського господарства прийняло на вимогу ЧСП в 2004 році Постанову, яка сприяє захисту бджіл. Тепер отруєння бджіл у Чехії стало досить винятковою рідкістю.
Профілактика та інфекційний контроль заснований на обов'язковому моніторингу забруднення бджолиних сімей інфекцією варроатозу. У порівнянні з сусідніми країнами втрати від варроатозу значно нижчі. Нозематоз не викликає ніяких економічних втрат бджолосімей. Збитки, завдані хворобами бджіл, зведені до мінімуму, завдяки гарній співпраці між ЧСП, Державним ветеринарним управлінням і науково -дослідним інститутом бджільництва в Доле.
Бджолярі ЧСП орієнтовані на використання єдиної сертифікованої породи медоносних бджіл - Apis mellifera carnica. У зв'язку з її спокійною поведінкою, для густонаселеної країни з утриманням вуликів на терасах, балконах, дахах будинків, в дрібних садах - ця порода бджіл визнана в Чехії кращою. Щільність пасік на території країни не дозволяє створити ізольовану пасіку для запліднення маток. Тому штучне осіменіння, засноване в 50-ті роки м.с. Володимиром Весели поширене не тільки в Чехії. У них масово виготовляється обладнання для штучного запліднення бджолиних маток, яке поширене по всьому світу. Щоліта проводяться в Чехії курси з техніки штучного осіменіння для зацікавлених бджолярів з усіх країн світу.
Інститут бджільництва до 1996 року був у віданні Міністерства сільського господарства, потім в 1997 році приватизований групою бджолярів, його акціонером став ЧСП. Науково-дослідний інститут бджільництва в м. Доле виконує господарські теми щодо захисту бджіл і ефективності їх лікування від кліща варроа - деструктор, стежить за опірністю бджіл до лікувальних препаратів, видає рекомендації з лікування бджіл, які є обов'язковими для бджолярів країни. Тепер інститут працює тільки в інтересах бджолярів країни. Основний напрямок роботи інституту - це:
• Вдосконалення племінної роботи,
• Використання забруднювачів і якість продукції бджільництва,
• Контроль та облік поширення азіатської чуми - джмеля.
• Механізація і технологія утримання бджолиних сімей,
• обпилювальна діяльність бджіл,
• Хвороби та інфекції бджіл,
Невід'ємною частиною діяльності інституту є виробництво медовухи, засобів малої механізації, виробництво медикаментів та обладнання для їх застосування.
Навчання бджільництву в Чехії здійснюється в різних формах, починаючи від середніх шкіл, середніх навчальних закладів і закінчуючи вузами сільського, лісового та ветеринарного напрямку навчання. Щороку вуз випускає 30 бджолярів з вищою освітою, багато з яких працюють в якості посадових осіб у Чеському союзі бджолярів. Для підготовки нових учителів бджільництва та перепідготовки існуючих вчителів використовуються моторні теплоходи, що курсують по річці Влтава - такий навчальний заклад заснований ЧСП І Мінсільгоспом. Він впритул займається з дітьми та молоддю. Число активних груп бджільництва досягає 100, а число дітей та юнаків у них - близько 1000. Протягом року різні презентації, курси та семінари організовує ЧСП для своїх членів. До 5000 бджолярів і посадових осіб беруть участь в цих заходах. Вторинна освітня установа бджільництва є центром підготовки бджоляра в Чехії - це освітній центр в районі Nasavrky.
Кілька порівнянь. Об'єднання бджолярів як такого в Україні немає. Багато говорять про Союз (Спілка) бджолярів, у державному реєстрі такої громадської організації не зареєстровано. «Братство бджолярів» зареєстровано, але воно не має членів з членськими квитками і членськими внесками, як того вимагають Закони України «Про об'єднання громадян» та «Про громадські організації». Обидва наші об'єднання бджолярів не легітимні, тому що в них немає членів. Через несплату членських внесків самим «Союзом бджолярів», він виведений зі складу Апімондії та Апіславії.
Виникне головна проблема після вступу України в ЄС: хто буде оформляти, подавати обгрунтовану заявку з додатком необхідних документів для виділення субсидії на розвиток бджільництва в Україні? Інститут бджільництва є науковою установою в Національній Академії аграрних наук і не має права представляти інтереси бджолярів. Братство бджолярів укомплектовано людьми за рахунок іноземної фірми і займається своїм бізнесом, тому не може представляти галузь і її бджолярів. Звичайно ж потрібен Союз бджолярів, подібний чеському, для чого я і привів його досвід.
Упевнений, якщо створити об'єднання бджолярів, подібне до наведеного, бджолярі охоче стануть членами такого Союзу або Асоціації в Україні. Воно має бути єдиним. Всі інші регіональні, професійні об'єднання повинні входити до його складу на правах колективного членства.
Багато активістів сьогодні сперечаються навколо «Спілки пасічніків України» , не дотримуючись демократичного централізму. Оживати мертве дитя не доцільно, бо воно знову буде тільки «на папері», реструктуризувати методом « Братства», від нього бджолярі і галузь нічого не отримають, хіба тільки привласнити субсидії - це в нас вміють. Створити нове об'єднання, як зробив Жозеф Мандік в Чехії 25 років тому - посильно, якщо серед активістів знайдеться людина, яка зможе вирішувати проблеми допомоги від Мінсільгоспу, Уряду та інших владних структур, який складе разом з пасічниками такий статут об'єднання, яким зможуть керуватися всі посадові особи .
Моя стаття буде мати позитивний ефект, якщо ви, шановні бджолярі, візьмите участь в її обговоренні. Микола Улянич

Переглядів: 659 | Додав: Повозніков | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Повозніков  
0
Цінності, яких дотримуються на кафедрі :
1) Професіоналізм
2) Інноваційність
3) Відповідальність
4) Висока кваліфікація викладачів
5) Передача досвіду провідними викладачами кафедри
6) Командна робота та взаємопідтримка
7) Креативність працівників і студентів
8) Індивідуальний підхід
9) Сприятливі умови для розвитку
10) Психологічна адаптація студентів
11) Критичне мислення
12) Людяність
13) Патріотизм
14) Порядність
15) Духовність
16) Самовідданість
17) Повага
18) Позитивізм
19) Терпимість
20) Культура поведінки
21) Дотримання традицій
22) Рівність за соціальними, національними та релігійними ознаками
23) Створення сприятливих умов навчання для людей з особливими потребами
24) Конкурентоспроможність випускників

2 Повозніков  
0

1 Повозніков  
0
ЗАРАЗ МИ ВІДКРИЄМО ІЩЕ ОДНУ ТАЄМНИЦЮ БДЖІЛ
1. Від народження до 6 днів бджола прибирає в вулику;
2. Від 6 днів до 12 днів – годує личинок і матку;
3. Від 12 до 19 днів – будує з воску стільники;
4. Від 19 до 26 днів – охороняє вулик, приймає нектар і пилок;
5. У віці 26 днів бджола вилітає на збір нектару і пилку;
6. У почесному пенсійному віці (40 днів) бджола приносить у вулик воду. Далеко від вулика вже не відлітає.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz