Вівторок, 07.05.2024, 01:51





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2013 » Листопад » 20 » ЛЮДИНА ТА ЇЇ СПРАВИ
12:28
ЛЮДИНА ТА ЇЇ СПРАВИ
В університеті нашім ріднім
Наявні факультети різні,
Але найкращий серед них –
Біотехнологічний факультет.

Насамперед, факультет, так як і будь-які інші колективи, створюють, розвивають, зберігають і примножують люди. Про одну із таких людей, заступника декана біотехнологічного факультету, кандидата сільськогосподарських наук, доцента, заслуженого працівника агропромислового комплексу АР Крим, відмінника аграрної освіти і науки України Гончара Валентина Івановича хочеться розповісти у день його 60-річного ювілею, який він відсвяткував 20 листопада.
Валентин Іванович народився у селі Червона Чагарівка Кам’янець-Подільського району Хмельницької області у сім’ї колгоспників Івана та Зінаїди Гончарів. І його сьогоднішню вдачу, жагу до праці можна пояснити хіба що зоотехнічним терміном «гетерозис», адже ефект гетерозису проявився на все життя, оскільки батько його українець, а мати – росіянка.
Валентин у 1970 році успішно закінчив Довжоцьку середню школу, пізніше – Кам’янець-Подільське сільське професійно-технічне училище, після закінчення якого у 1971-1973 рр. пройшов строкову службу у Збройних Силах СРСР. Далі – підготовче відділення Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, а пізніше у 1974-1980 рр. – навчання на зооінженерному (нині – біотехнологічний) факультеті цього навчального закладу. Під час навчання не лише успішно оволодівав знаннями, а й активно займався спортом і був серед кращих спортсменів факультету, отримав золотий значок ГТО.
Отримавши кваліфікацію зооінженера, доля закинула його у Крим, де Валентин Іванович працював завідувачем молочно-товарної ферми колгоспу «Советская Родина» Роздольненського району Кримської області, з березня 1981 року працював головним зоотехніком цього ж господарства і постійно підвищував продуктивність тваринництва. У лютому 1989 року на альтернативній основі був обраний головою колгоспу ім. XXII з’їзду КПРС с. Серебрянка Роздольненського району Кримської області. На цій посаді найбільшою мірою проявилися професіоналізм, організаторські здібності і чисто людські якості сьогоднішнього Ювіляра, адже господарство було багатогалузевим  та одним із найбільших в області. Воно об’єднувало 11,5 тис. га землі, у тому числі 4,2 тис. га поливної, 4780 голів великої рогатої худоби, з яких 1200 дійних корів, 5300 голів свиней, 7800 овець, 3000 голів курей, 78 бджолосімей. У літній період за добу господарство реалізувало 12 тонн молока (сьогодні це показники цілого району).
Наполегливість та любов до праці не давала Валентину Івановичу стояти на місці, він активно працював над удосконаленням племінних та продуктивних якостей тварин. Робота у цьому напрямку привела до науковців Інституту тваринництва степових районів «Асканія-Нова», куди він вступив в аспірантуру на заочну форму навчання. У 1995 році на спеціалізованій вченій раді Інституту розведення і генетики тварин УААН захистив кандидатську дисертацію на тему: «Використання кращих світових ресурсів великої рогатої худоби з метою поліпшення червоної степової породи в республіці Крим» за спеціальністю 06.02.01 – розведення та селекція тварин.
На трудовій ниві Валентин Іванович постійно дбав про зміцнення матеріально-технічної бази господарства – під його керівництвом побудований критий зернотік, два зерносклади, тракторний стан, комбікормовий завод, пекарня і багато іншого. Поряд із виробництвом, він активно піклувався про соціальну сферу – господарством було побудовано торговий комплекс і дитячий садок, газифіковано населені пункти, проведено міжгосподарський водопровід, заасфальтовано понад 30 км доріг і т. д.
Валентин Іванович за трудову діяльність нагороджений медаллю «За трудовое отличие», має ряд грамот і подяк, у травні 2003 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник агропромислового комплексу АР Крим».
Викладачам і студентам біотехнологічного факультету дуже повезло,  коли Валентин Іванович, людина з таким великим багажем знань і умінь, в лютому 2003 року перейшов працювати на посаду заступника декана біотехнологічного факультету Подільського державного аграрно-технічного університету, доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва, де у 2008 році отримав вчене звання доцента, а з 2010 року перейшов на кафедру технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін.
Валентин Іванович опублікував понад 20 наукових та 25 навчально-методичних праць.
Величезний досвід управлінської роботи Валентина Івановича став у нагоді при викладанні навчальної дисципліни «Організація виробничих процесів у тваринництві». На виробництві він зрозумів, що левову частку коштів отримують не виробники сільськогосподарської продукції, а переробні підприємства, тому, поряд із цією дисципліною, з впровадженням напряму підготовки «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» – викладає ще «Технологію продуктів забою тварин». Валентин Іванович, особисто, не цураючись фізичної роботи, обладнав пункт забою тварин у Центрі практичної підготовки студентів біотехнологічного факультету, у якому демонструє процес забою від перепілки до свині. А елементи, які не вдається відпрацювати тут, Валентин Іванович, завдяки своїм зв’язкам із виробництвом, демонструє на виїзних заняттях у передових переробних підприємствах регіону. Це, зокрема, ПП Крупельницький, ТОВ «Подільський бройлер», Кам’янець-Подільський птахокомбінат та ін.
Студенти факультету залюбки слухають приклади із виробництва, на яких будує свої заняття Валентин Іванович, за що щиро йому вдячні. Адже його практичні заняття направлені виключно на вирішення окремих виробничих ситуацій.
Викладачі та студенти, крім доброго вчителя, беруть приклад з Валентина Івановича як прекрасного сім’янина, який разом із дружиною, Раїсою Олександрівною, виховав сина Олександра і доньку Тетяну (обоє закінчили Львівський національний університет імені Івана Франка), допомагає дітям виховувати чотирьох онуків. Про те, що Валентин Іванович справжній чоловік ще й свідчать ті факти, що він побудував власні будинки у Криму, в с. Жовтневе, посадив сади біля батьківської оселі в с. Червона Чагарівка, у тещі в. Рогізна, алею троянд біля Центру практичної підготовки студентів біотехнологічного факультету ПДАТУ.

Переглядів: 791 | Додав: Блюсюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Zoya  
0
Поздравляем с юбилеем!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz