21 листопада 2013 р. на базі Вінницького національного аграрного університету пройшла VI міжнародна
науково-практична конференція на тему "Сучасні проблеми підвищення
якості, безпеки виробництва та переробки продукції тваринництва”, у роботі якої взяли участь професор Повозніков М.Г., доценти Бідяк І.М., Блюсюк С.М. і Харкавлюк В.Є. Серед
учасників та гостей наукового зібрання — доктори сільськогосподарських
та біологічних наук, викладачі аграрних університетів,
представники переробних підприємств області та студенти факультету
технології виробництва і переробки продукції тваринництва ВНАУ.
Відкриваючи пленарне засідання, заступник декана факультету ТВіППТ Наталя Бережнюк
зазначила, що сьогодні біологічна безпека продуктів харчування –
питання №1 не лише в Україні, а й у світі. Тож актуальність та
доцільність зініційованої факультетом технології виробництва і
переробки продукції тваринництва ВНАУ конференції "Сучасні проблеми
підвищення якості, безпеки виробництва та переробки продукції
тваринництва” є очевидна.
Обговорили учасники зібрання й сучасні вимоги
стандартів до якості харчової продукції та сировини, досягнення
біотехнології та проблеми біобезпеки. Акцент зробили на
генетично-модифікованих кормах, їхній вплив на якість тваринницької
продукції та на виробництво безпечних товарів в умовах підприємства. Учасники наголошували, що відсутність належної
державної підтримки, зниження платоспроможності населення – ці та інші
проблеми, з якими зіштовхуються товаровиробники продовольчої продукції,
безпосередньо відображаються на погіршенні її якості. Враховуючи те, що у
структурі промислового виробництва 60 відсотків припадає на
підприємства харчової промисловості, питання якості продовольства для
нас, як ніколи, актуальне. Нині, коли ми виходимо на зовнішні ринки,
зустрічаємось з проблемою, що лише частка підприємств області
запровадила у себе системи якості ISO та ХАСП, які в Європі є
загальнообов’язковими. В Україні якість продукції контролює держава, в
той час, як в усьому світі – виробник, і це цивілізований підхід.
І в ході пленарного засідання, і під час роботи в секціях прозвучало
чимало цікавих наукових доповідей. Учасники зійшлися на думці, що
Україна має звернути особливу увагу на вироблення екологічно-чистої,
якісної та безпечної продукції. Тому необхідно розробити нові підходи до
створення нормативних умов технології виробництва та переробки
продукції тваринництва, наблизити екологізацію виробництва і переробки
продукції тваринництва до конкретних виробничих умов та адаптувати
законодавчу базу до міжнародних стандартів.
|