Субота, 20.04.2024, 04:25





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2018 » Грудень » 17 » Пасічний журнал
07:20
Пасічний журнал

 Пасічному журналу в інформаційному просторі приділяють мало уваги.  Він не є обов`язковим для заповнення або, взагалі, його ведення, як то кажуть, на любителя, але на нашу думку, облік на пасіці повинен бути обов`язковим.

 Основне завдання, яке покладаеться на журнал - відтворити в пам`яті інформацію про стан сім`ї, що з нею робили востаннє і які ще роботи заплановані. 

 Кожен пасічник намагається по своєму зафіксувати події, пов`язані із роботами на пасіці, або станом бджолосім`ї та її розвитком. Хтось наносить мітки крейдою на вулик, хтось ставить цеглину на його дах і т.д.

 

 

 

 Для різних типів пасік, наприклад, для пакетних, матковивідних, медових можуть бути різні типи журналів. Це пов`язано із різними видами робіт на цих пасіках, типом вуликів.

 Перш за все, необхідно поставити собі питання чи потрібен журнал взагалі... Адже зібрана інформація повинна бути корисною для пасічника. Є велика різниця вести журнал на 10 сімей чи на 100. 

 Оскільки ведення журналу вимагає від пасічника деяких зусиль, а іноді і надзусиль, тому він повинен бути максимально простим в той самий час інформативним. 

 Чому саме такий журнал

 Займаючись бджільництвом із 1999 року, було спробувано безліч варіантів збереження інформації по роботі із бджолосім`ями. Була спроба вести електронний журнал, паперовий журнал, але всі спроби завершувалися одним - журнали переставали вестись. На те була одна причина - ми не побачили в цьому практичності.

 Електронна версія (напр. BeeOrganizer) вимагала постійного підключення до мережі інтернет на момент занесення інформації, що в умовах сільської місцевості або кочівлі пасіки не завжди виходило. Записи в паперовий журнал не практичні, бо записувати в нього, що зроблено із сім`єю відразу після огляду вимагало часу, а у вечірній час багато чого забувається або плутається, навіть якщо пасіка не велика.

 Визнаємо, що наш журнал не є ідеальним, ми щорічно працюємо над його вдосконаленням, тому кожен пасічник може його модернізувати під свої потреби, взявши наш за основу.

 Маємо такі варіанти ведення журналу:

1. На кожну сім`ю заводиться сторінка (картка), на якій ведеться опис робіт, проведених із бджолосім`єю протягом сезону.

kartochka

2. Перед початком проведення робіт на точку (пасіці) заводиться "Лист плану робіт / огляду" з картками, зробленими на кожну сім`ю.

tochok

 Яку інформацію вважаємо за необхідне вносити до журналу:

1. Опис типу вулика.

Ми вносимо інформацію по типу вулика, кількості рамок на момент огляду та на момент завершення огляду, кількості корпусів та магазинів.

2. Опис матки.

Вказуємо рік народження матки, її породу та спосіб отримання.

3. Опис кількості розплоду, наявність корму.

Вносимо кількість розплоду на момент огляду.

4. Опис запланованих та проведених робіт.

До проведених робіт відносимо: лікування або профілактику захворювань.  

5. Кількість відібраного меду.

Вноситься інформація про кількість відкачувань та кількость відібраного меду.

 

 

 

 Окремо ведемо опис контрольного вулика на наявність розплоду та природного взятку.

 Систему позначок можна придумати свою,а зараз ми пропонуємо ознайомитися з нашою.

description 

 В результаті отримуємо заповнену картку бджолосім`ї за сезон

kartochka2

та план проведених робіт у певний період часу:

tochok1

 

 Поради:

  •  В журналі поля картки можуть заповнюватися в залежності від сезону та виду робіт. Наприклад, заповнювати поля по кількості рамок немає необхідності, якщо ви запланували провести профілактику та поставити пластини від кліща. Тоді ви лише помічаєте вулики, в які необхідно поставити пластини та кількість пластин в залежності від сили сім`ї.
  •  Звертаємо вашу увагу на те, що інформація, яка заноситься в картку повинна бути корисною. Напр., інформація по додаванню рамок у вулик в кінці сезону дасть змогу порахувати витрати вощини за сезон на окрему сім`ю або на пасіку вцілому. 
  •  Збирати інформацію за 3 і більше років по кожній сім`ї немає необхідності, адже матка міняється кожні 1-2 роки. 
  •  Додатково на "Листі робіт" можна відмічати погоду на момент огляду.

 

icon download Завантажити шаблони журналу: Картка (.docx) та Точок (.doc

Переглядів: 961 | Додав: Повозніков | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Повозніков  
0

2 Повозніков  
0

1 Повозніков  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz