Вівторок, 23.04.2024, 07:02





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2018 » Грудень » 28 » Роздуми земляка
20:36
Роздуми земляка

Екологічна небезпека!
Загроза життю!

Екологія і життя – це два нерозривних поняття. Забезпечення охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів є найактуальнішим питанням сьогодення. 
Оскільки господарська діяльність людини давно вже перейшла рубікон за яким настала екологічна загроза життю всьому єству на нашій планеті Земля в повітрі, на суші, в річках, озерах, морях і безкрайніх океанах. Щорічно в океани попадає понад 12 млн. тон пластику. Гине риба, дельфіни, кити. В рибних продуктах значний вміст пластику 
По-хижацьки знищуються праліси – легені планети, горять на всіх континентах і знищується все живе. Замулюються, висихають джерела цілющої води, річки, озера. Земля годувальниця перевантажена хаотичними сміттєзвалищами в лісах, полях, ярах, в річках, в селах і містах. Ми задихаємось вихлопними газами автомашин, відходами підприємств від людської недбалості. Країна перетворюється на звалище старих, прожерливих автомашин з великим об’ємом двигунів.
Нічого не варті всі соціальні програми коли повітря стає непридатним для дихання, питна вода стає шкідливою, харчі – отрутою.
Природа жорстоко мстить за недбалість, вбита отрутою, вона знищує винуватця свого нещастя – людину.
Через зменшення лісів, а відтак і озонового шару, танення льодовиків, всебічне проникнення сонячної інсоляції – виникає аномальна спека. Високі температурні режими в Європі досягають рекордних показників. Виникають стихійні явища, катаклізми, урагани, шторми, тайфуни, циклони, цунамі, зсуви, повені, масова загибель людей. Зміна клімату приведе до зменшення врожайності і зникнення сільськогосподарських культур, що негативно вплине на продовольчу безпеку.
За жадоби наживи з України вивозиться найбільше лісу серед усіх європейських країн та Південної Азії чи Америки та Африки. Як наслідок – відбуваються зсуви ґрунтів, затоплення. За даними ВООЗ – Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі понад 90% населення страждають від токсичного повітря, що впливає на захворювання дихальних шляхів, серце, бронхіт, астму, серцеву недостатність, склерози, інфаркти, інсульти, злоякісні пухлини. Щорічно від цього вмирає понад 7 млн людей.
Найбільш екологічно забруднена серед країн Східної Європи є Україна, тому тут найбільша смертність. Безлісся це справжня атомна бомба. Вчені, екологи, громадськість світу давно вже б’ють тривогу, пропонують науково-обґрунтовані заходи, щоб відвернути страшну екологічну загрозу.
Проте, нажаль лише в небагатьох країнах Європи робиться намагання вирішувати екологічну проблему, прийняттям законів по підвищенню відповідальності за нанесення шкоди довкіллю. Реально втілюється перехід на екологічно безпечний електричний транспорт, використання нових видів біопалива, водної, вітрової, сонячної енергії. Проводиться роздільне збирання, сортування та переробка побутових відходів: це навіть служить додатковим джерелом енергії та прибутків. Забороняється взагалі використання поліетиленових пакетів, пластикової тари, упаковки. Проводиться виробництво тари з органічної сировини, стебел кукурудзи, соломи, спеціальних сортів верби, інших рослин. Норвегія, Швейцарія, Ісландія, Ірландія, Данія, Голландія, Фінляндія відмовились від використання двигунів внутрішнього згорання нафтопродуктів. В Німеччині для двигунів використовується водень, а відходами є краплі води.
Але в багатьох країнах світу і в Україні не зовсім усвідомлюється загроза екологічного катаклізму, його наслідки для здоров’я, життя людей і всього живого.
У всіх на пам’яті Львівський сміттєвий синдром, коли загинули люди на запущеному сміттєзвалищі, на якому виникає пожежа, а потім сміття, як контрабанда, розвозилось по всіх областях. Витрачались величезні кошти замість того, щоб побудувати заводи по переробці сміття.
Така загроза чатує в багатьох містах і селах. Це наша національна біда і ганьба.
Проект Закону України «Про заборону сміттєзвалищ» лежить у Верховній «Зраді» і не виноситься на розгляд.
А суспільство вже давно потрібно було привчати, що для екологічної безпеки сміття потрібно не складувати, а організовувати його переробку.
Уряду та місцевим органам самоврядування потрібно виділяти кошти для закупівлі спеціальних контейнерів для роздільного збирання і переробки побутових відходів.
Не оминула екологічна загроза і наш Подільський край, наше чудове місто Кам’янець-Подільський і Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець».
На прибудинкових майданчиках, у скверах, парках, вулицях, навколишніх лісах з геометричною прогресією збільшується масштабне варварське знищення дерев. Зростає техногенне перенавантаження. Транспорт з усього світу цілодобово «прасує» заповідну зону. Це пагубно впливає на геологічну пам’ятку природи – Смотрицький каньйон. Зникають рідкісні види рослин, що занесені до «Червоної книги». Руйнуються пам’ятки культури світової спадщини «ЮНЕСКО». 
По мікрорайонах міста на Польських і Руських фільварках, селищі Смірнова, Цукрозаводу, особливо навесні і восени, де приватні садиби – палають вогнища. Хмари смердючого диму з пестицидами та радіонукліди від спаленого листя, поліетилену, пластику покривають місто, від чого страждають люди поважного віку і діти.
Від служби надзвичайних ситуацій міської і муніципальної поліції ніякої користі. Вони повз увагу пропускають зупинки маршруток і не ведуть боротьбу з курцями-нахабами в громадських місцях, які ще й ображають людей, які роблять їм зауваження.
А корисніше було б господарські рештки від городини, бур’яни, листя та побутові відходи складати в компостні ями і отримувати якісне органічне добриво.
Архіважливу проблему становить стан міського сміттєзвалища, яке перевантажене, і давно підлягає закриттю. Ще багато років тому міська влада безуспішно намагалась закрити звалище і організувати на новому майданчику. Влада змінилась, а проблема залишилась як міна сповільненої дії.
Питання розумного використання мінеральних добрив, отрутохімікатів, збереження і примноження зелених насаджень, чистоти повітря, джерел питної води, річок та озер, позбавлення від шкідливих виробництв, вихлопних газів й переробки побутових відходів вимагає комплексного підходу та контролю з боку науковців, спеціалістів, влади, ЗМІ, громадських організацій.
Радою міського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, серед яких є вчені Подільського державного аграрно-технічного університет, розроблено проект по охороні довкілля міста, який направлений на тренінги посилення просвітницької роботи населення, починаючи з садочків та шкіл по екологічній проблемі, залучення громадян до прибирання та висадки дерев, квітів по мікрорайонах, охорони довкілля.
Тільки при налагоджені екологічної просвітницької роботи з усіма категоріями населення прийде усвідомлення екологічної катастрофи і лише зусиллями кожної людини, громад, всіх народів світу зможемо забезпечити екологічну безпеку урбоекосистеми, зберегти чудо-природу, здоров’я та життя для себе й нащадків.

Постійно діюча комісія по охороні довкілля МВ ВОВ Л.Гусляков
Голова МВ ВОВ інспектор еколог

 
Переглядів: 458 | Додав: Повозніков | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 Повозніков  
0

6 Повозніков  
0
9—81. — Бібліогр.: с. 81.7306. Повозніков М.Г. Забійні та м'ясні якості молодняку худоби поліської
м'ясної породи при різних рівнях протеїну в раціонах / М.Г. Повозніков // Сіл. господар.
— 2004. — № 9/10. — С. 29—31.

5 Повозніков  
0

4 Повозніков  
0

3 Повозніков  
0

2 Повозніков  
0

1 Повозніков  
0
Чого уникають міцні духом довгожителі.1. Вони не витрачають час на жалість до себе. Ви ніколи не побачите, що вони нарікають на те, що обставини склалися не найкращим чином, або на те, що хтось зробив їм нечесно. Вони навчилися брати на себе відповідальність за рішення, які приймають, і за ті результати, які вони отримують в результаті, і прекрасно розуміють, що життя часто буває несправедлива. Вони виходять зі складних ситуацій з ясним розумінням того, що вони зробили неправильно, і вдячністю за уроки, які отримали. Коли у них щось не вийшло, вони кажуть: "У наступний раз".
2. Вони не дозволяють іншим людям контролювати себе. Вони знають, що завжди контролюють свої дії і емоції, і не дозволять втручатися в цю справу стороннім - в цьому їх сила, їх перевага.
3. Вони не ухиляються від змін. Вони не бояться змін і з гідністю приймають виклики долі. Вони не бояться невідомості. Їх головний страх - застигнути на місці і не рухатися вперед. Вони знають, що будь-які зміни - це завжди шанс стати краще і поліпшити світ навколо.
4. Вони не витрачають свої сили на те, чого не можуть змінити. Вони не скаржаться на пробки або на те, що вони втратили свій багаж. Вони не скаржаться на інших людей, тому що розуміють, що інші люди поза їхнім контролем. Вони усвідомлюють, що бувають такі ситуації, коли єдине, що вони можуть контролювати, - це їх власне ставлення і реакція.
5. Вони не прагнуть бути хорошими для всіх. Вам знайомі люди, які намагаються догодити всім або люди, які готові поступитися своїми інтересами для того, щоб порадувати інших? Жодна з цих моделей поведінки не є правильною.
Сильний духом людина намагається бути добрим і справедливим. Він може сказати щось, що порадує інших, але він ніколи не боїться щиро висловлювати свою точку зору. Навіть якщо він знає, що, висловивши свою думку, може когось образити, він все одно це зробить.
6. Вони не бояться виправданого ризику. Сильні духом люди готові йти на виправданий ризик. Це прямо протилежно тому, щоб кидатися у вир з головою, заздалегідь не проаналізувавши ситуацію. Перед тим як прийняти рішення, міцні духом люди ретельно продумують ризики і вигоди, вони здатні поглянути на ситуацію в цілому і навіть уявити собі найгірший результат.
7.Ввони не мусолять своє минуле. Відпустити своє минуле, визнати, що в ньому були помилки, яких вже не виправити, може не кожен. Але міцні духом люди здатні зробити це. Вони знають, що нарікати на своє минуле або плекати його марно. Замість цього вони кидають всі сили на те, щоб зробити своє сьогодення і майбутнє якнайкраще.
8. Вони не роблять одних і тих же помилок раз по раз. Всі ми знаємо, що таке безумство, чи не так? Це коли людина щоразу робить одні й ті ж дії і приймає ті ж рішення, сподіваючись, що отриманий результат буде набагато краще, ніж минулого разу.
Сильні духом люди повністю приймають на себе відповідальність за свої вчинки в минулому і готові вчитися на своїх помилках, щоб не повторювати їх у майбутньому.
9. Вони не заздрять чужому успіху. Тільки сильна людина здатна щиро радіти чужому успіху. Міцні духом люди вміють це робити, вони не заздрять чужим перемогам, а наполегливо працюють над собою, щоб стати кращими.
10. Вони не здаються після невдачі. Кожна невдача - це шанс краще стати. Багато успішних людей готові визнати, що їх перші кроки на шляху до успіху були нелегкими і приносили багато розчарувань. Сильні духом люди готові до того, що їм доведеться потерпіти чимало поразок, але разом з тим вони знають, що кожен провал принесе з собою безцінний досвід і уроки, які наблизять їх до перемоги.
11. Вони не бояться самотності. Сильні духом люди вміють насолоджуватися самотністю і знають, наскільки воно цінне. Вони використовують цей час для того, щоб міркувати і планувати. Це не означає, що вони уникають суспільства інших людей або зовсім не мають потреби в ньому, але вони самодостатні: їх настрій і щастя не залежать від інших людей.
12. Вони знають, що світ нічого їм не повинен. Сильні духом люди знають, що, незважаючи на їх кваліфікацію і досягнення, світ нічого їм не повинен: ні більшу зарплату, ні соціальний пакет, ні комфортне життя. Вони усвідомлюють, що, якщо хочуть отримати хоч щось, їм потрібно орати день у день.
13. Вони не чекають негайних результатів. Неважливо, що це - тренування, дієта або початок нового бізнесу, - сильні духом люди спочатку налаштовуються на те, що їм має бути довгий шлях. Вони грамотно витрачають свій час і енергію і ніколи не забувають відзначати свої результати на кожному з етапів. Вони витривалі і розуміють, що стоять зміни настають з плином часу.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz