Неділя, 05.05.2024, 16:54





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2013 » Грудень » 18 » Створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів
22:13
Створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів
Ініціатива «Рідне село» є частиною процесу соціально-економічної модернізації аграрного сектору і має на меті підтримку сільських громад через зміцнення економічної основи господарств населення, малих та середніх товаровиробників сільськогосподарської продукції шляхом створення сільськогосподарських обслуговуючих та виробничих кооперативів.
Переваги сільськогосподарської кооперації
Сільськогосподарська кооперація дає змогу:
- зменшити собівартість продукції;
- підвищити якість продукції;
- полегшити доступ до організованих ринків збуту;
- підвищити доходи учасників.
Вагомим фактором є також те, що сільськогосподарські обслуговуючі/виробничі кооперативи на законодавчому рівні рахуються юридичними особами – це дає змогу реалізовувати вирощену, вироблену чи перероблену продукцію за значно вищими цінами. Для прикладу: станом на 10.11.2013 ціна заготівлі молока від господарств населення складає 2,5 грн./кг. (при базисній жирності 3,4). Ціна реалізації заготовленого (виробленого) молока від юридичних осіб району на молокопереробні підприємства становить 4,06-4,35 грн./кг.
Ще одним із вагомих питань є проблема реалізації вирощеного зерна фізичними особами, що самостійно обробляють свої земельні частки (паї), на підприємства, які займаються закупівлею зерна. Нагадаємо, в більшій частині випадків вирощене зерно реалізується одноосібниками з заниженими цінами.
Також коперативні структури можна створити по м’ясному, плодоовочевому, постачальницькому, переробному, з збирання урожаю, багатофункціональному напрямах та у сфері надання послуг.
Заходи з розширення кооперативного руху
З метою розширення кооперативного руху в населених пунктах Кам’янець-Подільського району управління агропромислового розвитку пропонує:
- на етапі створення та становлення кооперативів надавати інформаційний супровід щодо порядку створення, реєстрації та організації діяльності;
- під час здійснення господарської діяльності забезпечити стабільні та надійні канали збуту сільськогосподарської продукції на організованих аграрних ринках (участь у ярмаркових та виставкових заходах, оптово-роздрібні ринки міста/району);
- при наявності законодавчо-врегульованих форм підтримки поліпшити матеріально-технічну базу обслуговуючих кооперативів.
Також, управління агропромислового розвитку може надати форми типових документів для створення кооперативів:
- Заява про вступ члена;
- Заява про вступ асоційованого члена;
- Типовий статут СОК;
- Типові правила внутрішньогосподарської діяльності СОК;
- Нормативну базу щодо діяльності.
Детальну інформацію про переваги і недоліки здійснення господарської діяльності кооперативних структур, особливостей організації діяльності, можливих ринків збуту продукції та з інших питань стосовно сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів надає управління агропромислового розвитку Кам’янець-Подільської райдержадміністрації (м. Кам’янець-Подільський, вул. Огієнка, 74).
Телефон для довідок 9-12-34 або 9-11-35.

За матеріалами Управління АПР Кам'янець-Подільської РДА
Переглядів: 611 | Додав: Блюсюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz