Добрий вечір всім, хто, не зважаючи на карантин, вивчає ТВПТ! Сьогодні ввечері я вирішив передивитися відео доктора с.-г. наук, професора НУБІПу Миколи Повознікова "Молочна продуктивність корів. Як підвищити надої молока". Посилання: https://www.youtube.com/watch?v=4hNoCNU4Q4Y&fbclid=IwAR3XWv5PSMC59J8zcJU--kJ7l2tjeaoFc719-V5kfw-BdwZZaMmIfr9Ghrs
Що цікавого я дізнався: -фактори, що впливають на виробництво молока, а саме: 3Г (генетика, годівля, гігієна), вимоги ринку, здоров'я та утримання. -скільки виробляється молока на одну людину в різних країнах світу. На жаль, Україна пасе задніх (сподіваюсь, що це поки що). Навіть сусідня Білорусь виробляє майже в 3,5 рази більше ніж ми, я вже не кажу про світових лідерів, що виробляють більш ніж в 10 разів за Україну. -основні проблеми виробництва молока: низька продуктивність, брак кваліфікованих знань та фахівців, зростаюча собівартість виробництва молока тощо. -що впливає на надій та склад молока: інтенсивність вирощування корів-первісток, вік корів, сухостійний період, сезон отелення і т.д. -основні проблеми молочного скотарства: захворювання, порушення організації праці та режиму годівлі, незбалансованість раціону тощо. -породи корів -що необхідно для організації годівлі молочної худоби
Найцікавішим для мене стала розповідь Миколи Гавриловича про ферму в штаті Вісконсін, США. Це наявний приклад, що при бажанні та ефективній підтримці уряду можна досягти значних успіхів. Також цікаво було послухати як японці купували сіно в Канаді. Ніколи б не подумав, що основний чинник на який звертають увагу - це колір сіна. Воно повинне бути зеленим - це свідчить про те, що його зібрали вчасно та висушене згідно технології.
Отже, з цього відео я зробив такий для себе висновок: молочне скотарство може бути вигідним бізнесом, але треба врахувати ризики, прорахувати первинні інвестиції та можливий прибуток. Також не потрібно забувати, що молочні ферми на селі - це важливий соціальний об'єкт, з яким село - живе, адже проблема вимирання сіл в Україні дуже актуальна.