Бджільництво України: стан, проблеми, шляхи розв’язання - НААН України
Україну в світі визнають як батьківщину культурного бджільництва, заснованого нашим співвітчизником П.І. Прокоповичем, який створив першу школу пасічників і розробив основи ведення галузі майже 200 років тому. Виробничий фонд галузі налічує близько 400 тис. бджолярів та близько 3 млн бджолосімей. Районовані породи бджіл: карпатська, українська степова, поліська. Виробництво меду в середньому 70 - 80 тис. т. Суб'єкти племінної справи: бджоло -розплідники – 8; племпасіки – 19. Законодавча база: Закон України «Про бджільництво» (№ 1492-ІІІ від 22 лютого 2000 року), підзаконні акти до нього та інші нормативні документи.
Споживання меду: в середньому, один українець за рік споживає близько 0,8-1,2 кг меду (США – 0,76 кг, країни ЄС – 0,65 кг, Китай – 0,25 кг). Відповідно до Постанови КМУ від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харч
...
Читати далі »