Неділя, 05.05.2024, 10:25





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2014 » Березень » 1 » Аграрна освіта на ринку праці
23:04
Аграрна освіта на ринку праці
РЕКОМЕНДАЦІЇ
учасників засідання дискусійного клубу «Аграрна освіта на ринку праці»
з напряму 090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

(13-14 лютого 2014 р., м. Київ, Президія НААН України)
В умовах стрімкого розвитку біотехнологічної революції у світі, глобалізації соціальних процесів й трансформації суспільства, входження України до Європейського освітнього простору, враховуючи аграрний потенціал країни, ринки праці, зокрема вітчизняний, стають все більш вимогливими до професійної підготовки фахівців, у т.ч. й аграрної сфери. Завдяки науково-технічному і соціальному прогресу сьогодні відбувається блискавичне прискорення процесу зростання та накопичення знань, максимально зменшився час трансформації їх у технології, і водночас у рівній пропорції скоротився період старіння й оновлення техніки і технологій. Отже життєво необхідним стає завдання розвитку й удосконалення національної аграрної галузі через оновлення кадрового потенціалу.
У ході дискусії було порушено актуальні питання підготовки фахівців для агропромислового комплексу та розвитку сільських територій. Учасники схвалили ініціативу ДУ "Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів "Агроосвіта" щодо проведення цього заходу. Під час засідання особливу увагу приділено корінному оновленню матеріальної бази вишів, змісту освіти, соціальному партнерству, від якого залежить розвиток аграрної освіти, науки, галузі, а також затребуваність випускників на ринку праці. Учасники визначили шляхи можливого партнерства між закладами освіти, науки, органами управління і роботодавцями.
Учасники засідання дискусійного клубу рекомендують:
1. Асоціаціям товаровиробників сільськогосподарської продукції, роботодавцям:
- підтримати ініціативу щодо сприяння з боку держави тим товаровиробникам, що беруть участь у практичній підготовці студентів та стажуванні науково-педагогічних і педагогічних працівників, зокрема, через практичне навчання їх в умовах високотехнологічного виробництва шляхом надання податкових пільг, дотацій чи інших преференцій;
- сприяти безпосередній участі представників провідних підприємств у навчально-виховному процесі, залучаючи їх до проведення теоретичних та практичних занять, запрошувати керівників базових господарств, відповідальних за практику, на конференції з підбиття підсумків технологічної та переддипломної практик, залучати їх до керівництва ДЕК;
- сприяти проведенню фахової експертизи, виробничої апробації та впровадженню нового покоління галузевих стандартів вищої освіти із ТВППТ ОКР "магістр";
- активізувати участь представників підприємств у визначенні змісту
- активізувати участь представників підприємств у визначенні змісту освіти, рецензуванні підручників, програм навчальних дисциплін тощо, зокрема через членство у наглядових радах вищих навчальних закладів, професійній раді з напряму й його спеціальностей тощо;
- визначити базові підприємства та створити належні умови для стажування викладачів та практики студентів, зокрема із наданням робочого місця;
- внести пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення вищих навчальних закладів зразками сучасної техніки та обладнання, що виробляються в Україні;
- брати активну участь у ярмарках кар’єри, що проводять навчальні заклади, організовувати на їхній базі дні компанії, презентації, семінари, екскурсії на підприємство;
- розглянути питання щодо створення осередків асоціацій товаровиробників та асоціації аграрних технологів на базі вищих навчальних закладів;
- започаткувати конкурсні та стипендіальні програми, програми стажування тощо;
- надавати пропозиції щодо поліпшення якості підготовки фахівців.
2. Вищим навчальним закладам:
- гнучко реагувати на зміни потреб ринку праці щодо рівня, якості, характеру підготовки фахівців шляхом внесення змін до освітньо-професійних програм підготовки фахівців, програм навчальних дисциплін, програм проведення практик тощо;
- підвищити рівень наукових досліджень і технологічних розробок, у т.ч. спільно з науковими галузевими установами, результати яких були б цікаві для бізнесу і водночас сприяли формуванню інноваційного мислення студентів;
- залучати до викладацької діяльності як учених, які створюють інноваційний продукт, так і бізнесменів та менеджерів, які його впроваджують і використовують;
- створити базу резюме студентів та випускників вищого навчального закладу, активізувавши співрацю із агрохолдінгом "Мрія"і базою резюме, розміщеною на його сайті, чи іншим дієвим шляхом;
- активно впроваджувати в навчальний процес інформаційно-комунікаційні та інноваційні технології щодо змісту навчання і виробництва;
- активізувати процес оновлення навчальної та дослідницької техніки та обладнання, у т.ч. з того, що передається від асоціацій товаровиробників, роботодавців, установ наукової сфери.
3. Науковим установам й організаціям:
- провести моніторинг кадрового забезпечення галузі та надати пропозиції ДУ «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» щодо потреби у кваліфікованих фахівцях на перспективу; - сприяти безпосередній участі представників провідних галузевих підприємств у навчально-виховному процесі, залучаючи їх до проведення теоретичних та практичних наукових розробок, запрошувати фахівців вишів на конференції, тренінги й семінари з новітніх технологій та розробок, організовувати стажування науково-педагогічних представників та головних фахівців підприємств сфери виробництва;
- активізувати роботу у визначенні змісту освіти, рецензуванні підручників, програм навчальних дисциплін тощо, зокрема через членство у науково-методичній комісії з напряму, робочих групах з розробки ГСВОУ, професійній раді з напряму й його спеціальностей тощо;
- визначити базові підприємства та створити належні умови для проведення практики студентів зокрема із наданням відповідного сертифіката;
- внести пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо безкоштовного передавання вищим навчальним закладам техніки та обладнання, що виводиться з використання у мережі організацій наукової галузі країни;
- брати активну участь у ярмарках кар’єри, які проводять навчальні заклади, організовувати на їх базі дні компанії, презентації, семінари, екскурсії в установи й заклади наукової мережі;
- розглянути питання щодо участі в осередках асоціацій товаровиробників та асоціації аграрних технологів на базі вищих навчальних закладів;
- започаткувати конкурсні та стипендіальні програми, програми стажування тощо;
- надавати пропозиції щодо поліпшення якості підготовки фахівців.
4. ДУ "НМЦ "Агроосвіта":
- узгоджувати з асоціаціями товаровиробників та науковими установами і організаціями зміст підготовки фахівців, рецензувати підручники, посібники, програми навчальних дисциплін;
- забезпечити участь роботодавців у підготовці професійних стандартів підготовки фахівців для визначення необхідних компетенцій, знань та вмінь випускників вищих навчальних закладів;
- визначити базові науково-дослідні установи галузі для стажування науково-педагогічних та педагогічних працівників вищих навчальних закладів;
- створити базу даних щодо потреби галузі у кваліфікованих фахівцях.
Переглядів: 723 | Додав: Повозніков | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz