Субота, 20.04.2024, 00:01





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2019 » Травень » 30 » воркшоп
21:28
воркшоп

«НОВІ СТИМУЛИ РОЗВИТКУ БДЖІЛЬНИЦТВА»

 

У світовому суспільстві та передових державах прийнято, що науковці закладів вищої освіти піклуються за ництва не можемо бути байдужими до проблемних питань галузей за якими навчаєрозвиток регіону або певної галузі. Тому, ми, як представники кафедри конярства і бджільмо. Чому, як і хто нас до цього спонукає? Є багато керівників, політиків… а є люди, державні діячі, які піклуються не про наступні вибори, а про наступне покоління. Такою людиною у нас в Університеті є наш Ректор – Станіслав Ніколаєнко, який іде нам на зустріч і з нього ми можемо брати приклад.

Враховуючи все сказане, ми спільно хочемо щоб бджільництво розвивалося, було високоефективним, а люди які в ньому працюють мали достойні заробітки і могли забезпечити себе і свою родину. Однак, у теперішній час виникає багато проблем, які знаходяться «на стику» двох галузей рослинництва і тваринництва, проміжною і, в той же час, об’єднуючою ланкою, яких є бджільництво.

Бджільництво, як окремий напрямок галузі тваринництва, забезпечує існування різноманіття 80 % рослин через запилення, чим, у складному харчовому ланцюгу взаємозалежностей, відіграє основну роль у виробництві кормів для тварин та продуктів харчування для людства. В Україні бджільництво дає великий експортний потенціал не лише для меду, а й інших продуктів тваринництва і рослинництва. І це завжди буде актуальним, адже всі хочуть їсти корисні, якісні і безпечні продукти харчування!

Тому, спільно з Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», Національним університетом біоресурсів і природокористування України, 21 травня 2019 року було організовано Воркшоп «Нові стимули розвитку бджільництва». Захід був приурочений до міжнародних днів бджоли (21 травня) і біорізноманіття (22 травня).

Цій події передувала значна і серйозна підготовка співробітників кафедри конярства і бджільництва. Вони збирали і формували базу актуальних проблем бджільництва, спілкувалися з багатьма виробниками продукції, вивчали міжнародний досвід. Координатором заходу, була не байдужа до розвитку бджільництва людина, науковець, доцент кафедри Леонора Адамчук. З практичної сторони реалізації заходу допомав пасічник Голосіївської навчально-дослідної пасіки Андрій Чесановський. Значну частину організації і фінансове забезпечення взяли на себе представники УКАБ – Зоряна Горшовська, Оля Кухар, Вікторія Оникієнко та інші. До інформаційного забезпечення заходу долучилися представники міжнародної мережі закладів і дослідників AgroBioNet для реалізації наукової програми досліджень, освіти та розвитку «Агробіорізноманіття для покращення харчування, здоров’я та якості життя»Ян Бріндза, професор Словацького сільськогосподарського університету в Нітрі, та Ольга Григор’єва, старший науковий співробітник Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України.

Спільна наша праця дала можливість провести цікавий, захоплюючий та корисний інформаційно-практичний захід. До проведення воркшопу були запрошені провідні фахівці і експерти галузі. Серед них: Віктор Іванченко, представник асоціації експортерів меду та ТОВ «Асканія-Пак», що є найпотужнішою компанією з переробки та реалізації меду в Україні; Василь Богатченко, агроном ТОВ «Агро С», МХП, який поділився досвідом ефективної співпраці з пасічниками; Андрій Юрченко, координатор з питань бджільництва, МХП, активна і не байдужа людина до розвитку бджільництва в Україні; Ірина Грузінська, експерт сектору «Сільське господарство», Офіс ефективного регулювання BRDO. Позицію кафедри конярства і бджільництва НУБіП України щодо бачення проблем і розвитку бджільництва, представляли Леонора Адамчук, Андрій Чесановський, Володимир Біленко, а також я, Микола Повозніков, як завідувач кафедри та один з ініціаторів проведення заходу саме в стінах НУБіП України – осередку науки і практики для АПК України.

Основною метою воркшопу було знайти точки порозуміння між аграріями та пасічниками, яке останній час втрачено, та окреслити шляхи всебічного розвитку бджільництва. Для просвітництва в цьому напрямку до участі у воркшопі було запрошено журналістів з телеканалів, радіо, інтернет порталів та форумів, пресу. Серед присутніх були представники з aggeek.net, agravery.com, agroportal.ua, bizreliz.com, growhow.in.ua, «Українське радіо», журналів «Зерно», «Пропозиція», «Агроексперт», з телебачення – 5, 8 і 112-го каналів.

Було прийнято загальне рішення більше займатися просвітництвом та доносити проблеми і шляхи їх подолання на всіх рівнях. Особливе зацікавлення визвав практичний майстер-клас пасічника Андрія Чесановського, співробітника навчальної лабораторії «Голосіївська навчально-дослідна пасіка», яку очолює Алла Пащенко. До речі, пані Алла, нещодавно захистила кандидатську дисертацію, є відомим фахівцем із збереження імунітету та життєздатності бджіл, вона небайдужа до розвитку бджільництва і всесторонньо сприяє цьому. Інтерес також визвали доповіді Ірини Грузинської про нововведення у реєстрації пасіки, а серйозну дискусію про формування ціни на мед, Віктора Іванченко. Слушно зауважити, що співпраця з ТОВ «Асканія-Пак» можлива через не байдуже відношення співробітників кафедри конярства і бджільництва, які заключили договір з консультування, допомагають виробникам вирішувати їхні проблеми і не стоять осторонь актуальних питань бджільництва.

Ми вважаємо, що подібні заходи цікаві, як для практикуючих пасічників, так і для студентів, як майбутніх фахівців, які вже завтра будуть вирішувати проблеми виробництва. Такі заходи повинні бути різноманітними, глибоко розкривати певні конкретні питання, які потребують подальшого розвитку.

Окрім того, присутніх на воркшопі зацікавила можливість підготовки та методологічні підходи у формуванні молодих спеціалістів з бджільництва, які застосовують співробітники кафедри. В радіопередачі «Колос. Аграрний щоденник» на «Українське радіо» було висвітлено переваги навчання на факультеті тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України (http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=2234143), а в телепередачі «Тема дня» 112 каналу підкреслено важливість отримання освіти пасічниками (https://www.facebook.com/CenterlKanal/videos/1267822060049403/UzpfSTE3NDY0NjgyNDA6MTAyMDU0OTg0MjQ2NTcxMjE). Тому, такі заходи, мають певну і профорієнтаційну роль, дають можливість показати престижність професії. Сьогодні, фахівцю з бджільництва, який закінчив НУБіП України, готові надати 23 тис. грн заробітну плату. Тому, окрім якісної освіти, ми даємо і гарантію працевлаштування!

Микола Повозніков, професор, д. с-г. н.,

Переглядів: 349 | Додав: Повозніков | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 Повозніков  
0
Іди до бджоли і навчися якою роботящою вона є і як ревно виконує роботу, її труди царі і прості на здоровя прикладають, а вона улюблена всіма і славна. 
Отже будучи немічна силою, пошанувавши мудрість, була вивищена.
(Біблія, Приповісті царя Соломона 6:8)

1 Повозніков  
0
Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.Ст -60
Докладніше: https://kodeksy.com.ua/konstitutsiya_ukraini/statja-60.htm

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz