Сало. Цей продукт виявився унікальним – різниця у цінах сягає 3 разів!
У середньому «біле золото» продається по 49 грн./кг. Найдешевше – у Тернопільській (31), Волинській (33,5) та Рівненській (34) областях.
Найдорожче – у Києві (99 грн), Київській (59 грн) та Харківській (53 грн) областях.
Птиця. Основний вид м’яса у раціоні українців починаючи з 2015 року. В середньому по країні продається по 53 грн/кіло. Найдешевше – у Донецькій (49,5 грн), Львівській (51 грн) та Рівненській (51,5 грн) областях.
Найдорожче – у Києві (56 грн), Чернівецькій (55 грн) та Луганській (55 грн) областях.
Свинина. Улюблене м’ясо, якому українці віддавали перевагу протягом багатьох років, коштує в середньому 99 грн/кіло. Найдешевше – у Черкаській (90 грн), Тернопільській (91,5 грн), Львівській (93,5 грн) областях.
Найдорожче – у Києві (108 грн), Дніпропетровській (108 грн) та Херсонській (104 грн) областях.
Яловичина. У середньому продається по 107 грн/кг, але має великий розкид цін. Найдешевше – у Житомирській (92 грн), Львівській (96 грн) та Чернігівській (97 грн) областях.
Найдорожче – у Києві (121,5 грн), Донецькій (121 грн) та Кіровоградській областях.
Орієнтири. Загалом найдешевші м’ясні вироби у регіонах, де більшість населення живуть у селах і малих містах. І навпаки, великі міста зумовлюють зростання цін.
Також на ціни впливає рівень життя у регіоні. Але для тих, хто все одно отримує «мінімалку», найкраще жити у Тернопільській, Львівській, Рівненській, Черкаській областях і майже неможливо – у Києві та на сході.
Є й інші особливості. Наприклад, у Донецькій області з радянських часів розвинулося потужне птахівництво, а на Західній Україні велика кількість опадів сприяє більш продуктивному скотарству. Відповідно, і ціни на відповідні продукти там більш демократичні. дані за 30.08.17 з сайту https://uk.etcetera.media/
|