Сінаж - консервований корм з тонкостебельних трав'янистих рослин, прибраних в ранні терміни вегетації, в період, коли вони містять максимальну кількість поживних речовин і відносно легко (при мінімальних втратах) піддаються пров’ялюванню.
Якісно приготований сінаж - поживний і технологічний корм для тварин. За поживністю він схожий до вихідної зеленій масі. Сінаж готують з усіх видів рослин (незалежно від вмісту в них цукру). Найдоцільніше для сінажу використовувати високобілкові бобові трави.
Заготівля сінажу проводиться із люцерни, конюшини, бобово-злакових сумішок, горохово-вівсяних сумішок та інших культур. Приготування сінажу дозволяє отримати не тільки корм високої поживності, але й, при відповідній агротехніці трав, забезпечувати найбільший вихід кормових одиниць з одиниці площі. Заготівля сінажу менше залежить від погодних умов ніж заготівля сіна.
В раціонах корів з добовою молочною продуктивністю 13-14 кг сінажом заміняють сіно, силос і частково коренеплод
...
Читати далі »