П`ятниця, 10.05.2024, 18:09





Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Увага!
[02.11.2020][Оголошення]
конференція (0)
[22.10.2017][Шукаю роботу]
вимоги (0)
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2017 » Листопад » 5 » Технологія заготівлі сінажу.Аля Сова
20:20
Технологія заготівлі сінажу.Аля Сова
Сінаж - консервований корм з тонкостебельних трав'янистих рослин, прибраних в ранні терміни вегетації, в період, коли вони містять максимальну кількість поживних речовин і відносно легко (при мінімальних втратах) піддаються пров’ялюванню.
Якісно приготований сінаж - поживний і технологічний корм для тварин. За поживністю він схожий до вихідної зеленій масі. Сінаж готують з усіх видів рослин (незалежно від вмісту в них цукру). Найдоцільніше для сінажу використовувати високобілкові бобові трави.
Заготівля сінажу проводиться із люцерни, конюшини, бобово-злакових сумішок, горохово-вівсяних сумішок та інших культур. Приготування сінажу дозволяє отримати не тільки корм високої поживності, але й, при відповідній агротехніці трав, забезпечувати найбільший вихід кормових одиниць з одиниці площі. Заготівля сінажу менше залежить від погодних умов ніж заготівля сіна.
В раціонах корів з добовою молочною продуктивністю 13-14 кг сінажом заміняють сіно, силос і частково коренеплоди без зниження продуктивності тварин і якості виробленої продукції.
Технологія заготівлі сінажу включає: скошування з плющенням грубо стеблових трав з укладанням в прокоси або валки, пров'ялювання до вологості 50-60 % з одно-, двократним ворушінням, згрібанням у валки, підбиранням валків з одночасним подрібненням і завантажуванням у транспортні засоби, транспортування і вивантаження в сховища з розрівнюванням, ущільненням, герметизацією.
Сінаж готують з усіх видів рослин, які піддаються пров'ялюванню (незалежно від вмісту в них цукру). Найдоцільніше для сінажу використовувати високобілкові бобові трави.
Оптимальні строки скошування та заготівля сінажу
Скошувати бобові трави на сінаж потрібно у фазі повної бутонізації - початку цвітіння, а злакові - у фазі колосіння. Трави можна скошувати косарками усіх типів. Косовицю необхідно проводити вранці по росі, тому що в цей час рослини містять максимальну кількість каротину. Для прискорення і більш рівномірного пров'ялювання багаторічних бобових трав доцільно одночасно зі скошуванням проводити плющення, що в 2-3 рази прискорює пров’ялювання.
Для зменшення втрат поживних речовин і каротину час пров’ялювання повинен бути мінімальним (до 8 годин). У покосах, якщо врожай перевищує 200ц/га траву пров’ялюють 2-3 години, потім її перевертають і пров'ялювання продовжують. При вологості маси 60-70 % її згрібають у валки, де трава остаточно пров'ялюється до 55-60 %. Для збереження поживних речовин збирання бобових трав необхідно закінчити при вологості маси не нижче 50-55 %. При зниженні вологості до 45 % зростають втрати сухої речовини в кормі до 20 %, підвищується загроза значного зігрівання у процесі закладки та виймання корму, що приводить до різкого зниження перетравності білка і збільшенням втрат каротину.
Розмір подрібнення часток
Важливе значення при заготівлі сінажу має розмір часток подрібненої маси. Краще всього сінажна маса розрівнюється і ущільнюється в башті, коли довжина різки складає 2-3 см., в траншеї – до 7 см. Сінаж в рулонах. В останні роки набуває розповсюдження технологія заготівлі стажу в рулонах. Необхідно дотримуватися оптимальних параметрів вологості, щільності та герметизації стрейтч-плівкою. Складування таких рулонів з сінажем проводять на майданчиках з твердим покриттям або під навісами в 1,2 або 3 яруси.
Пропоную відео до перегляду:
https://www.youtube.com/watch?v=yqjPuD-Y9jM
Дякую за увагу!
З повагою,
А.Сова
Переглядів: 398 | Додав: yanaveremiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Повозніков  
0

2 Повозніков  
0

1 Повозніков  
1
Яна дякую.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz