Тема: Технологія отримання шкурок норок
З усіх хутрових звірів, шкурки яких використовуються в моді та просто в одязі, норка, безумовно, одна з найбільш затребуваних. Світове виробництво шкурок норки варіюється як в залежності від постійно мінливих дизайнерських та модних трендів, так і від вподобань споживачів. Зміна погодних умов, фінансового ринку і тенденцій моди – все впливає на попит. В наш час близько 50 мільйонів шкурок норки виробляються в усьому світі щороку.
Данія є найбільшим в світі виробником шкурок норки з річним обсягом виробництва близько 17 мільйонів шкурок. Інші ключові країни у виробництві хутра – це Норвегія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, Нідерланди, Польща, Росія, Китай і США.
Хутро норки складається з двох шарів: верхнього ворсу і підшерстку. Кольорові варіації діапазону норкового хутра від чорного до білого, в тому числі коричневий, блакитний, фіолетовий і версії з різними відтінками верхнього ворсу. Класична норка походить з США і має хутро коричневого кольору. Норки на фермах розводять як і інших свійських тварин – як корови, свині і коні, і вони мають генетичні властивості, що сприяють у виділення таких характерних ознак як певний колір хутра.
Такі операції, як зняття і первинна обробка шкурок, істотно впливають на їхню товарну якість. На норковій фермі кожний фахівець має свої відпрацьовані технологічні функції і чітко виконує операції: знімає, знежирює, сушить. Ось основні етапи цього технологічного процесу:
-шкурку з тушки знімають механізовано за допомогою робота (хутром всередину);
-на спеціальному станку (за допомогою лез) знімають жир;
-шкурку вивертають назовні і «відкатують» у спеціальних барабанах (центрифугах) з крохмалем і тирсою, що надає шкурці блиску й додатково очищує від жиру;
-видалення решток тирси проводять на спеціальному струшувачі;
-натягують шкурки за допомогою робота на правки;
-правку вставляють у спеціальний возик на 200 правок;
-сушіння у сушильній камері (за температури 18 ºС). Тривалість сушіння шкурок з самочок — 40—44, з самців — 60—64 години;
-сортування шкурок на добре освітлених столах, звертають увагу на їхні якість і розмір.
Зберігають шкурки в окремій кімнаті, де підтримується певна вологість і температура. Система сортування складається з таких показників: тип (основний колір норки), стать, розмір, колір, відтінок основного кольору, відтінок пуху, довжина ості, якість опушення.
|