У світі налічується понад 100 порід курей. За існуючою класифікацією всі породи поділяють на яєчні, м’ясо-яєчні та м’ясні.
Основною господарсько корисною ознакою яєчних курей є висока несучість і невелика маса тіла. Кури цих порід характеризуються ранньою статевою зрілістю й здатністю до тривалої безперервної продуктивності. До яєчних порід курей відносять леггорн і російську білу.
Кури породи леггорн виведені в США. За кольором оперення їх поділяють на білих, куріпчастих (бурі), полових, чорних, блакитних. Найбільшого поширення у світі набули білі
... Читати далі »
Якість молока: можливості та проблеми в контексті угоди з ЄС
Підписання угоди про Асоціацію з Європейським Союзом відкриває для наших товаровиробників європейський ринок. Постає завдання виробляти молоко такої якості, щоб воно відповідало вимогам європейських стандартів.
Стандарти якості молока країн ЄС значно вищі, ніж в Україні. Молоко, яке за нашими стандартами відноситься до І і ІІ ґатунку, стандартом ЄС визначається, як непридатне для використання, а такого молока ми виробляємо до 70%. Лише молоко екстра та вищого ґатунку задовольняють вимоги європейських стандартів. Основними вимогами до господарства-постачальника сирого молока для виробництва продукції, призначеної для експорту в ЄС є
... Читати далі »
Оліфіренко Богдана Склад кормів Корм — їжа тварин і домашньої худоби; продукти рослинного і тваринного походження та промислового синтезу, які містять у засвоюваній і нешкідливій для тварин формі органічні і мінеральні поживні речовини не впливають негативно на здоров'я тварин та якість одержуваної продукції. Корми характерні їстівністю, перетравністю, фізіологічною дією на тварин. У сільському господарстві переважають корми рослинного походження. Корм складається із сухої речовини та води. Вода. Кількість води в кормах або продуктах тваринництва визначають висушуванням наважки корму за температури 100 — 105 °С до сталої маси. У кормах кількість води коливається від 5 до 96 %. Багаті на неї коренебульбоплоди і баштанні (75 - 92 %), трава й силос (60 - 80), жом, м’язга, барда (82 — 95), молоко і продукти його переробки (87 — 92 %). Мало води в зерні (13 — 14 %), сухих залишках переробних виробництв (макуха, шрот та ін.), риб’ячому, м’ясо-кістковому борошні,
... Читати далі »
Оксенюк Назарій Для освітлення приміщень доцільно максимально використовувати денне світло. Розрахунок освітлення проводять після визначення розмірів приміщень розрахунок природного освітлення виконують у такій послідовності: при проектуванні нових приміщень визначають розміри і кількість вікон, а при реконструкції здійснюють перевірку вікон відповідно до коефіцієнта природного освітлення. Освітлювальну площу вікон Fв визначають через площу підлоги Fпд та нормативні коефіцієнти природного освітлення αс: Fв = Fпд/αс
Кількість вікон nв = Fв/fв , де fв – площа одного вікна, м2. Природне освітлення приміщень, які віддалені від зовнішніх стін обладнання у покриттях широкогабаритних будівель світлових фонарів Кількість вікон - 74 Площа оного вікна - 0,64 м2 Загальна площа вікон - 47,36 Загальна площа підлоги - 700 м2 Тоді Нормативний коефіцієнт природнього освітлення - 0,07 Світловий коефіцієнт - відношення з
... Читати далі »